Vetoomus poikkeuslupatyöryhmälle 24.10.2018


Havahdin seuraavana yönä klo 3.13 kirjoittamaan vetoomusta poikkeuslupatyöryhmälle ja yhdyskuntalautakunnalle, jotka päättävät rakennuskiellon yksittäisistä poikkeamisista.

Hyvät ihmiset ja tamperelaiset, 

Keväällä 2014 teimme kohtalokkaan virheen: rohkenimme pyrkiä elämässä eteenpäin. Olemme asuneet maailman parhaassa Pispalassa vuodesta 2002 ja tunteneet olomme ensi kertaa elämässä kotoiseksi. Halusimme tarjota saman onnen ja kodin kolmelle lapsellemme ja erehdyimme ostamaan talon (--)kadulta loppuelämämme kodiksi. 

Kahdeksan kuukautta myöhemmin kaikki oli mennyt - koko maallinen omaisuutemme, koti ja terveys - kun talo osoittautui moniongelmaiseksi hometaloksi, jonka alempi välipohja on täynnä sädesieniä, homeita ja bakteerikasvustoja. Myyjä oli remontoinut talon väärin, istuttanut vanhan tekniikan päälle uutta ja myynyt nopeasti pilaantuvan talon meille. 

Haimme kaupanpurkua palauttaaksemme lähtötilanteen, jossa kiinteistökauppaa ei olisi edes tehty. Vaikka meiltä meni aivan kaikki, vaatteetkin päältä ja lelut lasten käsistä, niin suurimmaksi menetykseksi ei suinkaan muodostunut mikään maallinen tavara eikä edes terveyden horjuminen, vaan se, ettemme voineet asua kotikulmilla Pispalassa, tutussa yhteisössä, ystävien ja naapurien luona.  

Hävisimme käräjillä kaupanpurkuvaateemme ja saimme pienen hinnanalennuksen, joka riitti juuri ja juuri kattamaan oikeudenkäyntikulut. Meille jäi tähtitieteellinen pankkilaina, oma tontti ja asuinkelvoton hometalo täynnä rakkaita, käyttökelvottomia tavaroita ja muistoja. Olisimme voineet hakea oikeutta ylemmistä oikeusasteista, mutta kieltäydyimme uhriutumasta ja päätimme yrittää kääntää menetyksemme voitoksi ja rakentaa hometalon tilalle terveen hirsiparitalon. Sillä tavoin voisimme päästä takaisin kotiin. 



Olemme nyt puolitoista vuotta suunnitelleet tontillemme paritaloa asuinkelvottoman paritalon tilalle. Olemme piirtäneet suositustenne mukaan 11 eri luonnosta, kunnes edellinen rakennuskielto helmikuun lopussa päättyi ja pääsimme asioimaan suoraan rakennusvalvonnan kanssa. 

Suunnittelimme vanhan kaavan mukaisen kauniin ja ekonomisen hirsiparitalon rakennusvalvonnan ohjeiden mukaan, ja rakennuslupavalvonnasta kehotettiin hakemaan lupaa sille. Esittelimme rakennushankkeen naapureille ja kaikki puolsivat sitä. Tähtitieteellisestä lainastamme huolimatta myös pankki uskoo hankkeeseemme, ja kesän ajan etsimme ja kilpailutimme yhteistyökumppaneita. Nyt tarjouskierros on hiottu huippuunsa ja olemme löytäneet parhaat mahdolliset, sopuhintaiset rakennuskumppanit paritalohankkeellemme ja solmineet aiesopimukset. Voidaksemme hakea rakennuslupaa talotoimittajan kanssa tilasimme talotehtaalta talopaketin ja polkaisimme hankkeen luottavaisin mielin käyntiin, sillä meille oli näytetty vihreää valoa rakennuslupatoimistossa. 

Ja yhtäkkiä olemme lähtöpisteessä: tontillemme on langetettu rakennuskielto! 

Emme pyydä teiltä mahdottomia. Pyydämme vain, jotta voisimme jatkaa vanhan kaavan mukaisen paritalon rakennusluvan hakemista tontillemme. Jos se ei onnistu, meiltä viedään jälleen kerran kaikki. Emme ole rikkaita, vaan tavallisia pispalalaisia, ja meillä on tämä yksi ja ainoa mahdollisuus päästä jaloillemme ja rakennuttaa kohtuuhintainen, kaunis pispalainen paritalo kahdelle onnelliselle perheelle. Jos hanke palautetaan takaisin kaavoituspöydälle, ja uudisrakennuksen suunnitteluun sovelletaan Pispalan rakennustapaohjetta (jonka mukainen nykyinenkään kiinteistö ei ole!) kiven alta kaivetut tarjouspyynnöt raukeavat ja koko hanke valuu hiekkaan. Se ei olisi kohtuullista, eikä kenenkään edun mukaista.

Antakaa meille mahdollisuus. Tuokaa Tampereelle töitä, antakaa Tahmelan rakennuskannan uudistua. Meillä on varmasti yhteinen päämäärä: pitää maailman paras Pispala kauniina, monimuotoisena paikkana asua ja elää. Lupaamme tehdä parhaamme: kauniin ja elegantin hirsiparitalon, jossa tulevienkin pispalalaisten on hyvä elää. Antakaa meille lupa toteuttaa unelmamme.

Ystävällisesti,
me 

Seuraavana aamuna isäntä lähetti kaavoitusyksikköön vetoomuksemme ja talopaketin pohja- ja julkisivukuvat, ennakkoneuvottelumuistiot, pohjatutkimusaineistot, naapurien kuulemiset sekä maakuntamuseon puollon hometalon purulle. Jotain epätoivomme asteesta kertoi viestin loppulauselma: Jos suunnitelmamme eivät mene tällaisina läpi, niin emme jaksa jatkaa projektia. Menetämme jälleen lisää rahaa ja taas yhden vuoden elämästä hukkaan. Auttakaa meitä. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tahmelan kalteva torni

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö