Takaisin lähtöruutuun kulkematta rakennusvalvonnan kautta 23.10.2018


Neljä päivää talopaketin tilaamisen jälkeen hankkeemme kivijalka sortui. Etsiskelimme toiveikkaana tiistai-iltana netistä tietoa rakennuslupahakemuksen liitteistä, kun isäntä törmäsi yllättäen häkellyttävään kaupunkikarttaan: tonttimme oli listattu rakennuskieltoalueelle!

Tahmela ja Ala-Pispala oli määrätty jälleen rakennuskieltoon kahdeksi vuodeksi syyskuusta 2018 alkaen! Yhtäkkiä olimme taas lähtöruudussa, ja koko puolitoistavuotinen työ - suunnitelmat, ponnistelut ja pyrkimyksemme - uhkasivat raueta tyhjiin. Epätoivo ahtautui minuun ääriä myöten kuin märkä, raskas hiekka, ja oli vaikea hengittää.

- Niinpä tietenkin! Tämä olikin liian hyvää ollakseen totta! Hanke kaatuu nyt tähän. Jos meidän on aloitettava alusta ja tehtävä Pispalan rakennustapaohjeen mukainen talo, niin siitä tulee liian pieni ja kallis. Eikä me saada sille edes lainaa.

Edellisen rakennuskiellon rauettua helmikuun lopussa olimme teettäneet tontilla maaperätutkimuksen ja tilanneet perustustapalausunnon, käyneet ennakkoneuvotteluja rakennusvalvonnan ja kaupunkikuva-arkkitehdin kanssa, kuulleet naapureita, saaneet pankkilainan, kilpailuttaneet urakkatarjouksia, tilanneet talopaketin ja sopineet eri urakat. Ja nyt kaikki oli peruttu, kaikki oli pilalla.


Tuntui kerta kaikkiaan kohtuuttomalta, että kohtalomme oli jälleen kasvottomien virkamiesten käsissä; että joku jossain virastossa saattoi mielivaltaisesti ja yksityiskohtaisesti negatiivin kautta määräillä, millaisen talon me saisimme omalle tontillemme rakentaa. Tai pikemminkin, millaista emme ainakaan saisi: ei tämmöistä, eikä tuommoista, eikä mimmoista eikä mihkäänlaista hahhahhaa!

Siltä istumalta isäntä soitti Mammuttikodin edustajalle, kertoi takapakistamme ja pyysi keskeyttämään rakennuspiirustusten teon.

- Voi kun olisit soittanut eilen ennen kuin homma lähti etenemään. Otan yhteyttä tehtaalle ja pyydän, etteivät he lähettäisi sieltä vielä käsirahalaskua, mutten uskalla luvata, että saisin senkin jäihin. Kun siellä on jo alettu piirtää näitä lupakuvia.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö

Tahmelan kalteva torni