Ontelolaattojen asennus 11.-12.6.2019



Kellarin katoksi ja talon alemmaksi välipohjaksi asennettavat, Parma Consolis:n valmistamat ontelolaatat tuotiin kahdessa erässä tiistaina 11.6.2019. Niiden asennus oli nopea ja mutkaton: nosturikuski nosteli laatat parissa tunnissa paikoilleen, ja kellariurakoijan työmiehet ohjasivat ne paikoilleen.


Ontelolaattojen pitkät jännevälit mahdollistavat sen, että 120-neliöinen autotalli voitiin rakentaa yhtenäiseksi, avoimeksi tilaksi ilman pilareita, joihin peltilehmiä peruutella. Silti kumpikaan, ei vastaava mestarimme eikä kellariurakoija, ole koskaan aiemmin asentanut pientaloon näin vankkoja (320mm) ontelolaattoja. Yläpuolisista hirsirakenteista kohdistuu laattakenttään suuria pistemäisiä kuormia, ja lujuuslaskelmien mukaan näinkin järeät ontelolaatat kellarissa ovat tarpeen.


Ihme kyllä, 320mm ontelolaatta ei paina juurikaan enempää kuin astetta pienempi ja asuintiloissa yleisempi, 270mm paksu laatta, sillä laatan läpäisevät ontelot ovat muodoltaan erilaisia: pienemmässä pyöreitä putkia ja isommassa yläsuuntaan venytettyjä soikioita. Itse laatat valetaan tehtaalla kohdekohtaisten mittojen mukaan, ja niihin leikataan aukot mm. tulisijojen hormeille. Betoniset ontelolaatat eivät pala tai homehdu, ja tiivis, ontto kivirakenne eristää tehokkaasti ääntä samalla kun välipohja tuulettuu luontaisesti.

 
Ontelolaatat ladottiin tiistaina ja heti seuraana aamuna ne valettiin paikoilleen. Illankähmässä meitä alkoi huolettaa yksi laatta, joka poikkesi silminnähden muusta laattakentästä. Siinä missä muu laatasto kaartuu hivenen yläsuuntaan, on yksi laatta kentän keskivaiheilla suora, ja sen reunat ovat n. 3 cm alempana kuin muiden. Yläpuolinen pintakin on rosoisempi ja siinä on pidempiä halkeamia kuin muissa - tosin kaikki laatat ovat yläpinnaltaan yllättävän ruotoisia. Isäntä viestitti huolemme yöllä sekä vastaavalle mestarille että kellariurakoijalle, mutta tavoitti kummankin vasta seuraavana päivänä, kun kenttävalu oli jo tehty.


Ontelolaattamme on valettu kahdessa erässä, toukokuun alussa ja lopussa, ja niiden välissä oleva, erilainen laatta vasta kesäkuussa, viittä päivää ennen asennusta. Se ei ollut ehtinyt kuivua ja kaareutua lyhyen varastoinnin aikana samalla tavoin kuin muut, aiemmin valetut laatat. Vastaavan mestarin mukaan laatta meni toleransseihin eikä huolta ollut, se kestäisi kyllä, mutta minun mielenrauhani tähden kysyimme asiaa vielä valmistajalta.


Valmistajalta vastattiin huoleemme heti, monelta taholta. Jokainen valettu laatta mitataan tehtaalla ennen toimitusta. Toleranssin ylittävät laatat hylätään heti ja valetaan korvaavat tilalle. Tässä erässä laattoja ei ole jouduttu hylkäämään, vaan yksi on valettu myöhemmin, sillä se ei ole mahtunut samaan ohjelmaan muun kuorman kanssa, eikä se sen takia ole ehtinyt kaareutua yhtä paljon. Ontelolaatoilla on kantavuutta vaadittua enemmänkin ja haitaksi jää ainoastaan hammastus niin esteettisesti kuin eristeen asennuksen kannalta.


Rintaani koteloitui pieni, terävä epäluulon sirpale, mutta isäntä tyytyi tähän selitykseen: jos poikkeava ontelolaatta on toleranssien mukainen, niin pystyisimme kyllä elämään noiden pienempien huolien kanssa.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tahmelan kalteva torni

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö