Paikallaan polkua & yhteistyökumppaneiden etsintää syksyllä 2018



Äkkiä oli jo syksy. Kävimme Mammuttikodilla silittelemässä hirsiä ja haaveilemassa, mutta siihenpä se sitten jäikin. Tarjoukset olivat kirjaimellisesti kiven alla; eräs rakennusyrittäjä antoi jo heinäkuussa kellarin perustusmateriaaleille napakan hinnan ja lupasi hyvän tarjouksen myös perustustöistä, mutta sitäpä ei sitten kuulunutkaan kuukausiin.

Koitti elokuu, ja syyskuu, ja lokakuu, ja meillä oli sopuhinnat vain purku-urakasta, kellarin perustusmateriaaleista ja hirsitalopaketista, mutta ei maansiirto- ja -perustustöistä eikä kellarin rakennustöistä.

Pankki päivitti lainalupauksensa astetta paremmaksi, mutta silti budjetti natisi liitoksissaan ennen kuin puoliakaan tekijöistä oli löytynyt. Emme kai osanneet kysyäkään oikeista paikoista. Emme osanneet edetä, odottaa vain, ja kun pääsuunnittelijammekaan ei ehtinyt taluttaa meitä eteenpäin, koitti aika vaihtaa hänet.


Jo suunnitteluvaiheessa meille nopeasti kirkastui, että talopakettikin nousee tai kaatuu onnistuneen syöttöketjun varassa: että löydämme (osin sokkona, osin suositeltuina) oikeat yhteistyökumppanit, jotka tekevät mitä lupaavat sovitussa aikataulussa. Helpommin sanottu kuin tehty! Tarjousvaihe on yrittäjän pieni, mutta ratkaiseva käyntikortti: vaikka rakennusliike olisi kuinka hyvämaineinen tahansa ja tarjoaisi osaamistaan, niin se ei riitä, ellei yhteistyö muuten toimi ja yritys ole valmis muokkaamaan tarjousta asiakkaan toiveiden mukaan. Jos emme useista yhteydenotoista huolimatta saa vastauksia kysymyksiimme tai tarkennuksia tarjoukseen, on parempi luopua siitä yhteistyökumppanista.

Syyskuussa Mammuttikodin edustaja suositteli meille Rakennesuunnittelu Hakalaa pääsuunnittelijan pestiin, ja nappasimme hänestä nopeasti kopin. Hakala omaksui hetkessä toiveemme ja tarpeemme ja oman roolinsa syöttäjänä, joka tietää, mitä tehdä ja kertoo sen meille. Hän oli juuri sopiva täydennys peliimme nyt, kun olimme siirtymässä höntsystä astetta vakavammalle tasolle.


Rakennesuunnittelu Hakala vinkkasi meille Lammi-kivitalot, jolta kannattaisi kysyä tarjouspyyntöä kellarin harkkoperustuksesta ja rakennustyöstä. Kolmen päivän kuluttua pyynnöstä saimme Lammilta kelpo tarjouksen, jossa oli ensi kertaa eritelty sekä puolilämpimän kellarin harkkoperustusmateriaalien ja rakennustyön hinta. Vastaava mestari suositteli rakentamaan kellarin puolilämpimistä harkoista, jolloin se soveltuisi autotallikäytön lisäksi myös varastotiloiksi. Samaan syssyyn purku-urakoitsijamme TerraWise teki lyömättömän maansiirtotarjouksen, ja yhtäkkiä meillä oli koossa sopuhinnat hometalon purku-urakasta, maansiirto- ja perustustöistä, kellarin perustusmateriaaleista ja -työstä ja hirsitalopaketista.

Uusi mestarimme teki heti olemassaolevien tarjousten perusteella laskelman pankkia varten, ja se näytti, että budjetti nippa nappa pitäisi ja Närekorinpunonta voisi onnistua! Pääsuunnittelija antoi meille kaipaamamme askelmerkit, kuinka edetä; seuraavaksi meidän kannattaisi sitoutua ostamaan Mammuttikodilta rakennuslupakuvat ja mahdollisesti rakennesuunnittelu, jotta pääsisimme hakemaan purku- ja rakennuslupaa. Jos hanke juuttuisi kuin huopikas hankeen, menettäisimme rahaa vain suunnittelun verran.








Kommentit

  1. Se on kyllä tärkeää, että löytää oikeat yhteistyökumppanit. Jotka tekevät mitä lupaavat ja sovitussa aikataulussa. Me löysimme kuukausi sitten sopivan rakennusliikkeen ja hommat on ainakin nyt sujuneet hyvin. https://www.rakennuspalveluenlund.fi/remontointi

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tahmelan kalteva torni

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö