Tarjouspyyntöjen perässä - kesä 2018



Intomielin ryhdyimme kesäkuun alussa kyselemään tarjouspyyntöjä hometalon purku-urakasta, maansiirrosta ja pohjatöistä, paritalon perustusten teosta ja itse hirsitalopaketista.

Vastaava mestarimme koetti ehdotella muitakin rakennusmateriaaleja kuin hirttä, mutta me pidimme pölkkypäämme: hirttä sen olla pitää! Isäntä on suorittanut teknisen työn aineenopettajan opinnot, ja käsityöläisenä häntä viehättää umpipuu. Minulle taas rehti pölli on ainoa rakennusmateriaali, jonka syvimmän olemuksen juuri ja juuri ymmärrän syitä myöten - sen sijaan torttutalon seinärakenne kaikenmaailman lämmöneristeineen, höyrynsulkuineen ja vaaka-, vino- ja valekoolauksineen on yhtä esoteerista jargonia. Perinteisen puutalon seinärakenteessa on niin monta kerrosta (eli mahdollisuutta epäonnistua!), että jos yhdessä rakenteessa tehdään virhe - ja niitähän aina tehdään! - niin pahimmillaan tuo kömmähdys pilaa koko talon ja asukkaiden terveyden.

 

Hometalotaustallamme ja sisäilmatekijöillä oli siis ratkaiseva merkitys materiaalinvalintaan. Hirsi hengittää ja läpäisee kosteutta, ja tässä mätänevässä maailmanajassa se tuntuu ainoalta mahdolliselta rakennusmateriaalilta.

Paritalounelmassamme on alusta lähtien ollut mukana Mammuttikoti. Lisäksi lähetimme tarjouspyynnöt myös parille muulle hirsitalovalmistajalle, jotka tarjoavat leveää, matalaa kanttihirttä (n. 270x218 mm). Yhtä paksua lamellihirttä löytyi toki muiltakin hirsitalovalmistajilta, mutta korkeampana (270x270 mm), ja se taas ei sopinut meidän pirtaamme. Tavoittelimme seiniin lankkumaista ulkonäköä, ettei hirsiseiniä tarvitsisi enää kuorruttaa julkisivulaudoituksella.

Mammuttikodin muuttovalmis talotarjous napsahti sähköpostiin jälleen kerran parin viikon kuluttua pyynnöstä, samoin erään toisen hirsitalotoimittajan pystytystarjous. Kävimme jälkimmäisen toimistolla ihastelemassa hirsiä ja haarukoimassa muuttovalmiin talon sisärakenteita ja -töitä, ja jäimme odottamaan kokonaistarjousta muuttovalmiista talopaketista.

Niin me odottelimme ja odottelimme.

Ja odottelimme.


Muut urakkatarjoukset jäivät kyntämään paikoilleen kesäloma- ja urakkasuohon. Osa purkufirmoista ilmoitti, ettei ehdi ottaa urakkaa vastaan, ja viimein kesäkuun lopussa saimme ensimmäisen "tarjouksen" hometalon purkutöistä (ilman haitta-ainekartoitusta ja asbestipurkua): reippaasti yli 50 000 euroa. Pari viikkoa myöhemmin Tampereen raitioteitä urakoiva TerraWise teki samansisältöisen tarjouksen puolta huokeammalla.

Hometalon purkaja oli löytynyt!

 

Loppukesällä toinen hirsitalotoimittaja hinnoitteli itsensä ulos hankkeestamme, sillä muuttovalmiin talon sisätöiden hinta oli kaksinkertainen hirsitoimitukseen ja -pystytykseen verrattuna.

Kolmannen hirsitalotoimittajan edustaja innostui hankkeestamme niin että oksat pois! ja pala latvaa! ja höylätäänkin tästä hyvä hirsi ja komea referenssikohde! Mutta hän ei saanut koskaan edes tarjousta aikaiseksi, ei vaikka soittelimme, laulelimme ja lähettelimme sähköposteja ja savumerkkejä ties kuinka monesti perään. Hätäpäissämme kysäisimme tarjousta vielä yhdeltä isolta hirsitalotoimittajalta, jonka hirsi tosin oli meidän makuumme liian korkea, mutta sieltäkin ilmoitettiin, etteivät he voisi tarjota paritalopakettia budjettiimme sopivalla hinnalla.

Niin pää jäi kodinpunojan käteen, mutta hyvä pää, juuri se, jota alun perin ryhdyimme omaksi sommittelemaan: Mammuttikoti. Koko puolitoistavuotinen tarjousvaihe oli mennyt nappiin; myyntiedustaja oli ollut aktiivinen, tehnyt tarjoukset ajallaan ja toiveittemme mukaisesti, kysellyt väliaikatietoja ja kertonut niitä, eikä hän kertaakaan ollut leipiintynyt meihin, vaatimuksiimme tai viivästyksiimme. Kävimmepä keväällä 2017 tutustumassa tekeillä olevaan Mammuttikotiinkin.


Kommentit

  1. Hyvä, että kaiken jälkeen löytyi mieleinen muuttovalmis talo tarjous. Enpäs ole itse ajatellut, että prosessissa voi mennä noinkin pitkään, sillä meilläkin pitäisi ruveta pikkuhiljaa ruveta selvittelemään minkälaisen talon sitä pystyttäisi meidän uudelle tontille. Mielestäni myös hirsitalo on aivan ehdoton meille, että emme edes ajattele muita materiaaleja.

    VastaaPoista
  2. Meidän tiemme on ollut töyssyjä täys - ei talonrakennus kai yleensä näin vaikeaa ole. Kaiken lisäksi otamme vain puolikkaan paritalosta muuttovalmiina, omalle puolelle teemme paljon itse - joten kupruja on luvassa jatkossakin! ;)

    VastaaPoista
  3. Mekin valittiin aikoinaan hirsi juurikin siitä syystä, että mahdollisuus epäonnistua on pienempi sekä perinteikkyyden takia. Ei olla kaduttu valintaa yhtään. Toivottavasti saitte hyvät tarjoukset ja perustustyöt sekä rakennuksen hyvin tehtyä. https://www.jarvioy.fi/maanrakennus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, onhan tässä jotain pientä kapulaa lentänyt rattaisiin, mm. talotehtaan konkurssi kesken rakentamisen... :/

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tahmelan kalteva torni

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö