Asuntomessuilla kesällä 2018Heinäkuun 2018 hiiluvissa helteissä tölttäsimme asuntomessuille Porin Karjarantaan ja töllistelimme vallan erikoisia sisustusratkaisuja kuin lehmät uusia veräjiä. Aurinko räkötti kuin olisi syöksymäisillään alas maahan, helleraja oli täyttynyt jo viikkoja sitten ja ohitettukin kymmenellä asteella. Me jonotimme hikisuolattuina ja niljaisina mustien talojen mustiin keittiöihin, mustiin kylpyhuoneisiin ja mustiin saunoihin.


Musta (ja tummanharmaa) tuntuu olevan uusi musta eli passeli joka paikkaan - niin julkisivun, keittiön, lattian kuin kaakelinkin väriksi tai värittömyydeksi. Minua mustuus ahdisti, ja pimeisiin pesu- ja keittiötiloihin astuessa tuntui kuin olisin ryöminyt hautaan.


Mustuuden lisäksi trendeinä hehkuivat efektiseinät - rouheat, isolla lastalla vedetyt maalipinnat, kolmiulotteiset kaakelit ja kuvatapetit seinänpeittona - ja hulppeat, katetut pihat ja patiot. En jaksanut liekehtiä innosta ajatellessani pihaa olohuoneen jatkeena, sillä sieluni silmin näin jo kaiken sisään kantautuvan hiekan, tomun ja humuksen, ja itseni tankotanssimassa imurinvarressa päivät pitkät. Helteellä patio hehkuisi kuumana kuin hiiligrilli ja peruskesäpäivinä olisi märkä ja kolea, joten sen käyttöikä jäisi kovin rajatuksi.


Tyhmyyden ylitys löytyi eräästä mustasta kylpyhuoneesta, jossa oli mystisen, huoltoluukuttoman pömpelin sivuun haettu kylpylätunnelmaa asentamalla pesupöydälle  k a k s i (?!) vierekkäistä lavuaaria ja hanaa, jotta käsipesulle ei tarvitsisi jonottaa. Enää puuttuivat vierekkäiset vessanpöntöt, jotta siinä sitten kivasti kimpassa rinnan voisi lirutella pisut ja plöröt.


Messukohteita ihastellessa ja irvistellessä meille kirkastui jälleen esteettisten makujemme eroavuudet ja yhtenevyydet. Huudahtelimme aivan eri paikoissa o-joi! vähä hiano! mutta esteettisillä arvoillamme on tarkkarajaiset leikkauspisteet. Entisessä elämässämme löysimme huomattavan helposti kumpaakin miellyttävät, luontotematiikkaa toistavat tapetit, keittiön massiivikoivuiset kaapistot, kylpyhuoneen ja saunan ruosteiset kaakelit ja IKI-kiukaan, ja sen ainoan oikean Karelian loimukoivuparketin.


Samoin kävi nyt: varsin nopeasti messutarjonnasta erottuivat mieleisemme helmet: eleettömän kauniit, vaaleat keittiö ja kylpyhuonekaapistot, kattoon upotetut led-valolistat, pelkistetyt tervaleppäsaunat, avomalliset kiertoilmatakat ja puupinnat, joihin oli haettu mallia palttinapunoksesta.

 

Viehätyimme eritoten Lammi-kivitalojen Casakivi-omakotitaloon, jossa oli hyvällä maulla hyödynnetty suuria kuvatapetteja ja lastalla levitettyjä, vaaleita maalipintoja ja upotettua led-listavalaistusta. Sisustus oli samaan aikaan harmoninen ja särmikäs kuin soppa ryyditettynä ripauksella chilisuklaata.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö

Tahmelan kalteva torni