Rakennuslupahakemus jätetty! 13.2.2019

 

Se oli lumenpaisumuksen talvi. Keskiviikkona, jona helmikuun piukat pakkaset taittuivat suveen, jätimme viimein 16 kuukauden pohjustelun jälkeen asuinpientalon rakennuslupahakemuksen Lupapisteeseen.

Viikon päästä hakemus osoitettiin rakennusvalvonnan tehopakkaukselle ja hakemus alkoi kimpoilla hänen, vastaavan mestarin ja Mammuttikodin suunnittelijan välillä kuin pingispallo. Katselimme ihaillen vierestä, kuinka nopeasti pieniä täydennyksiä (kuten ajoliittymien paikkatietoja ja leveyksiä, katukorkeuslausuntoa, hulevesien käsittelyä ja julkisivukuvien painanteita) lupahakemukseen kysyttiin ja tehtiin, ja pääsimmepä itsekin napauttamaan pallon jonkun kerran peliin ja korjaamaan mm. julkisivun väritystä vaaleampaan siniharmaaseen.

Samaisena päivänä saimme käsiimme myös pääpiirustusten paperiversiot. Silittelin hartaana paksua paperikuorta, jossa kotimme lepäisi laskostettuna kuin unien sinilintu, ja availin varoen taitteita. Kuinka kauniilta ja täydellisiltä piirrokset näyttivätkään! Niissä oli kaikki, mitä kotiimme tulisi ja tarvittiin.


Samalla viikolla asbestipurkukin tuli yllättäen tehdyksi. Maanantaina Suomen Erikoissaneerauksesta soitettiin, että he voisivat sovitella purun jo sille viikolle, muiden urakoiden lomaan - oikeastaan heti huomiseksi. Kävimme maanantai-iltana tyhjentämässä vanhan kampaamon, jonka muovimaton liimassa oli asbestia, ja tiistai-iltana purku oli jo tehty. Kampaamossa oli jäljellä vain varpaillaan seisovia nauloja ja kellarissa ja pannuhuoneessa nätisti nahdottuja putkia.


Helmikuussa koriimme alkoi vieriä helmiä; ammattilaisia, jotka tekivät työnsä hyvin ja ajallaan, ilman eri käskyä, kehotusta, pyyntöä tai hoputusta. Olimme polkeneet jo niin kauan suossa ensin hometalon, sitten poikkeusluvan ja tarjouspyyntöjen, ja vielä kerran rakennuskiellon kanssa, että jok-ikinen jämpti työsuoritus tuntui lahjalta. Minussa nousi kohtuuton kiitollisuus kuin hikka, ja nieleskelin ja nikottelin kehuja vähän joka suuntaan. Eivät ne katteettomia olleet - ihan aiheesta kiittelin! - mutta kyllähän se vähän kiusalliseksi ajan mittaan käy.


Kommentit

  1. Hei!
    Saittepa nopeasti asbestipurun hoidettua noinkin nopeasti. Itse saimme asbestikartoituksen tuloksen todella pian kartoituksen jälkeen, mutta purun saimme vasta muutaman viikon päähän, joten hommat siltä osalta seisovat sen aikaa. Onneksi aina löytyy jotain muuta, jonka parissa voi sen ajan käyttää.
    https://www.mhracing.fi/asbesti-ja-haitta-ainekartoitus

    VastaaPoista
  2. Hei Santeri,

    Kyllä meilläkin kartoituksen ja (ensimmäisen) varsinaisen haitta-ainepurun väliin jäi sydäntalvella parisen kuukautta, mutta asialla ei siinä vaiheessa ollut kiirettä. Nyt, kun asbestipurkua on pitänyt tehdä yllättävissä paikoissa talonpurun yhteydessä, en voi kuin kiittää ja kehua haitta-aineurakoitsijaamme, joka on lyhyellä varoitusajalla ampaissut paikalle ja järjestänyt miehet hommiin.

    Urakoitsijoiden lomittaminen toisiinsa tuntuu olevan eräs taiteenlaji, ja kyllähän tässä tullaan vielä moneen kertaan hermoja kysymään. Niitä toivotan teillekin! :)

    VastaaPoista
  3. Meilläkin onneksi asbestikartoitus hoitui nopeasti ja pääsimme sitten remontoimaan, kun asbestia ei onneksi löytynyt. Kyllä varmasti tuntuu hyvältä, kun hommat sujuu varsinkin harmillisten sattumien jälkeen. Meilläkin onneksi tähän asti on kaikki sujunut suunnitelmien mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koputa puuta! ;) Raksalla ei voi välttyä yllätyksiltä - niitä tulee aina - mutta olennaista on, kuinka nopeasti ja budjetinmukaisesti niistä selviää.

      Poista
  4. Onpas kiva lukea sinun kokemuksia! Meillä alkaa sama vaihe ensi keväänä jos kaikki menee hyvin. Vielä olisi edessä rakennusliikkeen ja vastaavan mestarin valinta. Mukava kuulla että hoitui noin kätevästi kommunikointi ja kaikki! https://www.rakennuspalveluenlund.fi/remontointi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, osaava ja osallistuva vastaava mestari on kullanarvoinen, joten hänet kannattaa valita tuntosarvet herkkinä. Onnea matkaan Bea; rakennuttaminen on Suuri Seikkailu! ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tahmelan kalteva torni

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö