Helpoin muutto ikinä helmikuussa 2019


Olin vuositolkulla kantanut huolta kuin kiveä rinnallani pilaantuneesta irtaimistostamme. Purkutalo oli täynnä hyvää, silminnähden käyttökelpoista tavaraa, johon oli talletettu koko entinen elämämme, hyvien päivien muistot, huolella punnitut hankinnat ja koko käsintehty onni. Se kaikki oli nyt myrkkyä meille ja aiheutti homeoireita. Niinpä olimme pikku hiljaa, suvensuussa alkaneet myydä irtaimistoa Torissa pilkkahintaan ja hometalomaininnalla, ja esimerkiksi keittiökaapistoille ja kodinkoneille, vessan vesikalusteille, uusille sisäoville, komeroille, vuolukivitakalle, kiukaalle ja lauteille löytyi tuota pikaa ostaja.

Kaikkea emme hennoneet hävittää. Halusimme säästää entisestä elämästämme isännän minulle nikkaroimat kirjahyllyt ja myöhemmin häälahjaksi saamamme Lundiat, kauniin loimukoivuisen ruokapöytämme ja ensimmäisen parisänkymme - joka oli edesmenneen kissamme kaima - Genelecin kaiuttimet ja kangaspuut, valokuvat ja päiväkirjat, vihki- ja kastepuvun, pojille ostamani tuplavohveliraudan ja kilotolkulla turhantärkeitä papereita ja dokumentteja.


Mutta mihin kaikki tämä kallisarvoinen roska rahdattaisiin talonpurun ja rakentamisen tieltä? Olisimme toki voineet vuokrata suolaiseen hintaan pienvaraston, mutta luonto ei antanut myöten maksaa roskan säilyttämisestä satoja euroja kuusssa. Sukulaisilla tai ystävillä ei ollut ylimääräisiä varastotiloja, sillä jostain syystä kamalla on tapana lisääntyä ja pesiä kaikkiin vapaisiin koloihin. Muuan lähiseudun naapuri lupaili maanvaraista kellariaan varastotilaksi, mutta tuli toisiin ajatuksiin käväistyään hakemassa hometalosta päänsäryn ja kurkkukivun.


Lopulta isännän yhtiökumppani vinkkasi, että taloyhtiössäkin on varastotiloja, kysykää vuokralle sellaista! Niinpä isäntä marssi lakki kourassa työtilansa hallituksen puheenjohtajan juttusille ja sai sopuhintaan vuokralle vanhan kuivaushuoneen, jota oli jo vuokrannut yrityksensä varastotilaksi vuosikymmentä aeimmin. Eteemme vierähti jälleen uusi onnenkantamoinen!

Helmikuussa koimme sitten elämämme helpoimman muuton. Ajoimme parina päivänä peräkontin täydeltä banaanilaatikoita varastoon ja eräänä lauantaina saimme naapurilta peräkärryn lainaan kirjahyllyjen ja Vespan siirtoa varten. Haalasin aarteitamme kuormaan ja hymisin niille hiljaa oi ihanaa, tämäkin sentään säästetään enkä yllätyksekseni muistellut lainkaan sitä kaikkea, minkä menetimme. Tosin roskalavan ankarat päivät olivat vasta edessä.


Viimein koitti se helmikuun lopun päivä, jona isäntä naulasi aitaan pienen, suuren kyltin Mammuttikodin rakentamisesta. Tontilla kyyhötti vielä pystyynkuollut talo odottamassa lopetustaan. Sen kellervä lautapinta oli noesta ja homeesta tuhruinen ja ulko-ovetkin oli viety. Kun katselin repsottavia karmeja ja onttoa oviaukkoa, joka ammotti selällään kuin äänetön tuskanhuuto, ymmärsin, että tässä menee se raja, jonka takana omaisuus muuttuu roskaksi. Me olimme ylittäneet sen.

Eikä se tuntunut miltään, ainakaan pahalta.


Kommentit

  1. Onpa kiva lukea matkaanne parempaa päin!
    Blogin käytettävyys on hankala lukemisen kannalta, en meinaa osata navigoida täällä, vaikka olenkin erittäin aktiivinen blogikuluttaja.
    Jään silti kiinnostuneena seuraamaan tarinanne jatkua. Peukut pystyssä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista JohannaS! :)

    Kurja kuulla, että käytettävyys tökkii. Tämä Bloggerin pohja on ainoa, joka miellyttää silmääni ja jota osaan itse välttävästi käyttää, joten tällä täytyy nyt jatkaa. ;) Maailmanlopun julkaisin WordPressissa, mutta siihen hihani paloivat heti.

    VastaaPoista
  3. Minä lukaisin samaan päivään sekä maailmanloppunne että tämän blogin. Uskomatonta miten olette nousseet ylös. Toivon myötätuulta tulevaan ja nopeaa muuttoa omaan taloonne!

    VastaaPoista
  4. Kiitos ohna kommentista, ja ilo kuulla että olet hotkaissut Maailmanlopunkin. Sen kirjoittaminen oli tärkeä osa hometalosta irtautumista. Nyt kun se elämänvaihe on niputettu siistiksi paketiksi, sen voi sujauttaa hattuhyllylle pois omaa pipoa kuormittamasta. ;)

    VastaaPoista
  5. Minäkin luin tuon Maailmanloppu-blogin läpi kuin jonkin jännityskertomuksen! Kirjoitat todella hyvin, ja teille on tapahtunut aivan uskomattoman kamalia juttuja tuon talon kanssa! Mietin jopa, että tuossahan olisi aineksia kirjaksi. Ihanaa myös, kun jaksat ja haluat kertoa tästä uudesta projektista, seuraan sitäkin mielenkiinnolla.

    Vanhat talot kiinnostavat minua ja olen seuraillut paljon talokeskusteluja yms., mutta jotenkin osasit tuossa blogissa kuvata homehtumiseen johtaneet syyt ja liian tiiviin rakentamisen ongelmat paremmin kuin mitä olen mistään muualta lukenut. Sellaista jäin miettimään, että millainen sisäilma talossa oli teidän mielestänne silloin, kun olette käyneet katsomassa taloa ennen ostoa? Jos et halua käsitellä entistä taloa raskaiden kokemusten ja eteenpäin siirtymisen jälkeen enää näin jälkeenpäin, niin no problems, ei tarvitse, ymmärrän todella hyvin :)

    t. Johanna MP

    VastaaPoista
  6. Kiitos JohannaMP palautteesta! Hienoa kuulla, että olen onnistunut kirkastamaan sisäilmaongelman syyn ymmärrettävästi. Näen itse Maailmanlopun enemmän tapauskertomuksena kuin Vakavastiotettavana Kirjallisuutena, ja siksi tyydyin julkaisemaan sen nettikirjallisuutena. Mikäpä onkaan parempaa kuin että jos se tätä kautta saa lukijoita!

    En muista talon näytöiltä muuta hajua kuin hajustetun pyykinpesu-/huuhteluaineen hajun. Se oli selitettävissä urheilevalla vuokralaisella, joka pyykkäsi vaatteitaan ja kenkiään ahkerasti. Ei talossa ainakaan home haissut - kaikki homeet eivät haise, eivät ainakaan maakellarille - mutta muistan anopin puhuneen talossa käydessään raskaasta ilmasta ja vanteesta otsan ympärillä. Tosin silloin asuimme jo talossa ja kaikki oli jo pilalla, emme vain tienneet sitä vielä.

    Isännän sanoin talo on "present that just keeps on giving", eivätkä yllätyskäänteet tähän lopu! Yksi sisäilmaongelmiin ratkaisevasti vaikuttanut tekijä paljastuu nyt purkaessa, ja olemme taas pari päivää selvitelleet asioita tukka kauhusta pystyssä. En paljasta vielä mitä, mutta pysyhän kuulolla, puran asian aikanaan Punonnassakin. ;)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tahmelan kalteva torni

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö