Ulkolaudoituksen purku-urakka 6.-7.4.2019


Isäntä käväisi perjantaina 5.4. töllistelemässä purkuporukan pomon kanssa hometaloa, jonka koko ja korkeus tulivat tälle pienoisena yllätyksenä. Kotvasen miehet tähyilivät kädet taskussa korkeuksiin, että kuinkas tuonne päästään, kun telineitä tai nostolavaa ei omasta takaa ollut.

Niinpä meidän oli vuokrattava sellainen. Isäntä haki vielä samana iltana Hämeen Rakennuskonevuokraamolta nivelteleskooppinostimen ja sai vedettyä naapuriapuna työmaasähkön sille ja käsisirkkeleille.


Ulkolaudoituksen purku-urakka alkoi lauantaiaamuna. Aurinko valoi voisulaa miesten naamaan ja niskaan, isäntä kiskoi taivaan laidalla kattoruoteita irti ja purkumiehet pistivät alempana sorkkaa seinään. Jumalaare mikä tahti! Ulkolaudoitus oli tolkuttoman tiukassa, ja silti purkulava täyttyi nopsaan kuin heittokuorma halkoja. Pari kertaa miehet pitivät nortinmittaisen tauon ja haukkasivat mansikkarahkapullaa, jota heille aamulla leipasin, mutta muuten he perkasivat päivässä talosta irti kaiken mihin dinolla ja jalkapelillä ylsi.

Pieni iloinen löydöskin varmistui: puolellatoista seinällä ei ollut kattohuopaa lainkaan, joten purettavaa oli vain kaksi ja puoli seinää. Tuo puolentoista seinän pätkä, jossa oli oikeaoppisesti tuulensuojapapari ulkolaudoituksen alla, oli toiminut talon keuhkoina kuusi vuosikymmentä ja jatkanut sen ikää näihin päiviin saakka; ilman sitä säilyketorppa olisi tukehtunut pystyyn jo aikapäiviä sitten.


Julkisivun pitkä seinä oli helppo purkaa, mutta toisella sivulla oli parveke ja autotalli tiellä, ja sisäpihan puolelle henkilönostinta ei voinut ajaa. Sinne olisi rakennettava telineet. Ensimmäisen päivän urakka jäi siihen kuin sormi suuhun, kun pohdimme, mistä telineet tähän hätään keikkaisi.

Kurkkasin kuukkeliin ja löysin Torista yrittäjän, joka vuokraa Haki-rakennustelineitä myös lauantaina illansuussa. Isäntä ampaisi luottomiehensä kanssa naapurikuntaan hakemaan niitä ja kantoi pimeänkähmässä telineet pihaan.


Pyhänä urakka jatkui uusin voimin, ja aurinko hehkui kuin kuuma, kuorittu peruna. Isäntä kekosi ruoteet katonharjalle odottamaan purkulavan tyhjennystä, työmiehet pystyttivät rakennustelineet ja heittelivät seinälaudat yläkerran ikkunoista sisään. Autotallin katon päällä oli kaistale, johon ei päässyt käsiksi telineillä eikä dinolla, ja siihen he rakensivat hyllyn parvekkeelta.

Niin ravakat tekijät nahkoivat maailmanlopuntalon kahdessa työpäivässä asbestipurkukuntoon. Kolmelta riskiltä mieheltä urakka vei yhteensä 48 miestyötuntia, ei 240-300 h. Veretseisauttava suoritus!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö

Tahmelan kalteva torni