Asbestipurkutarjous 1.4.2019


Aprillipäivänä saimme ensimmäisen - ja urakoitsijan puolelta ainoan - asbestipurkutarjouksen, joka tuntui härskiltä pilalta: sen hintalappu oli isompi kuin kuin koko muun urakan! Talopurun kokonaishinta kasvaisi melkein 150 %, ja hinta oli niin tuhti, että se asettaisi vaakalaudalle koko paritalohankkeen etenemisen. Emme voineet millään muotoa hyväksyä sitä.

Alkushokista toivuttuamme isäntä soitteli, lauleli ja sääti vuorokauden ympäri. Kävi ilmi, ettei "tarjous" ollutkaan peräisin asbestipurkajalta, joka oli alun perin tehnyt talolla haitta-ainekartoituksen ja -purun, vaan pääpurku-urakoitsijan alihankintayritykseltä. Katselmuksessa mukana ollut Aluevalvontaviraston (AVI) edustaja oli ilmoittanut, ettei ulkolaudoitusta saanut purkaa koneellisesti, vaan se oli tehtävä käsityönä. Ja koska emme voineet hyväksyä pääpurku-urakoitsijan tarjousta, oli meidän etsittävä purkajat muualta.



Pyysimme asbestipurkutarjouksen omalta yhteistyökumppaniltamme, ja hinta putosi murto-osaan suolaisesta tarjouksesta, vaikka se sisälsi ulkoseinien ja katon bitumihuovan poiston, autotallin levytyksen purun ja sähkötauluntakaisen eristelevyn poistamisen. Vastaava mestarimme vinkkasi työporukan, joka oli vapaana ja voisi tehdä julkisivun purku-urakan tuntitaksalla. Pääpurku-urakoitsijan arvio purkutyön kestolle oli 240-300 miestyötuntia, ja arvelimme ettei touhuun ihan niin kauaa suttaantuisi.

Sovimme urakan seuraavaan viikonloppuun, minkä jälkeen asbestipurkajat kuorisivat bitumikermin seinistä ja katolta, purkaisivat autotallin levytyksen ja muut asbestipitoisen materiaalit. Sen jälkeen purkua voisi jatkaa normaaliin tapaan kaivinkoneella. Koko asbestipurun hinta putosi kolmannekseen alkuperäisestä tarjouksesta.

Otimme asbestin aiheuttamista rytmihäiriöistä opiksemme sen, että meidän oli joka juupelin käänteessä häslättävä itse välissä, pyydettävä tarjouksia, perusteluja ja valvottava kärppänä etujamme, ettei kukaan vain vedä välistä tai höplästä meitä.


Kommentit

  1. Joo tarkkana saa olla näissä asbestipurkutarjouksissa, ettei suostu liian kalliiseen hintaan tai muuta. Itsellämme oli onneksi luottomiehet asialla ja hoitivat kaikki valmiiksi. Tarjoukset, työt alipainestajineen ynnä muineen tuli tehtyä huolella ja hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitten kun purku-urakka on päällä ja aikataulut vedetty kireiksi, niin kilpailutus voikin olla yllättävän hankalaa tai jopa mahdotonta. Onneksi meillekin kävi - jos nyt ei hyvin, niin edes häävisti. ;)

      Poista
  2. Meillä alkaa kohta myös vanhan aittarakennuksen purku, jossa on asbestia. Meillä kävi onneksi hyvin tarjouksien kanssa ja saatiin hyvä diili. Tuumin vain vielä, että meneekö asbestin poiskuljetus vaarallisten aineiden kuljetuksena ja hoitavatko purkajat sen pois paikan päältä? https://www.cargosafe.fi/palvelut/lahetyspalvelut/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän tapauksessa purkajat veivät asbestin pois - itse veimme vain pienen määrän kattohuopaa, ja senkin ilmatiiviisti muoviin pakattuna. Amatöörin ei kyllä kannata mennä varsinkaan pölyäviä putkieristeitä hämmentämään - mutta tuskinpa sellaista aittarakennuksessa onkaan? Onnea matkaan, ja mahdollisimman vähän yllätyksiä!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tahmelan kalteva torni

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö