Kallio halkeaa 2.5.2019


Maanrakennustyöt aloitettiin tontilla heti pääsiäisen jälkeen ja monttua laajennettiin salaoja- ja hulevesiputkia varten. Samalla paljastui kuhmu kalliota, jonka olimme tienneet hometalon kulmalla olevan, ja jota nyt pitäisi louhia pois talon ja kuistin alta. Taloa ei voi perustaa osittain kallion varaan, sillä maaperä elää, mutta kivi ei, ja niiden keskinäinen liike voi pahimmillaan murtaa vankankin perustuksen.

Juuri ennen vappua geotekniikkayritys suoritti naapurustossa kiinteistökatselmuksen louhintaa varten, ja räjäytyspäiväksi poliisille ilmoitettiin 2.5.2019.


Tivasin aloituskokouksessa moneen kertaan sekä maanrakentajalta että vastaavalta mestariltamme riskejä, joita räjäytyksestä naapureille koituu. Sieluni sopukoissa kummitteli kuva Ice Age -elokuvan poloisesta maaoravasta, joka tuikkaa pähkinänsä pommiksi väärään rakoon ja halkaisee maankuoren. Painajaisissani paukut porattaisiin täsmälleen väärään kohtaan, jolloin ne johtuisivat kivenpehmeitä hermoja myöten suoraan peruskallion ytimeen, lohkaisisivat Tahmelan irti Pispalan kannaksesta ja koko naapurusto vajoaisi suoraa päätä Pyhäjärveen plumps.

Sekä maanrakentaja että mestari vakuuttelivat, ettei huolta olisi, louhintasakki on ammattitaitoinen ja tehnyt räjäytyksiä lähempänäkin naapuritaloja. Lisäksi räjäytystyöt on laajasti vakuutettu.


Silti perhoset löivät leikkiä mahanpohjassani torstaiaamuna, kun harjun kupeesta alkoi kantautua poran kirskettä, varoitussireenin ulvontaa ja vaimeita, maanalisia tömähdyksiä. Kipitin tyttäremme kanssa puhaltelemaan paksuja ja saippuakuplia räjäytystyömaan laidalle.

 

Katselimme kuinka pora pisti reikää kiveen ja kaivinkone nosteli näppärästi suojamattoja räjäytysalan päälle, ja matot lepattivat lentäessään kuin tummanpuhuvat rauskut.


Kivityömies ohjasi meidän pois suorasta näkökontaktista räjäytystyömaalle ja kuuntelimme jymäytyksen naapuritalon takana. Palatessamme suojamatto oli pullistunut ja savusi. Louhija tarkasti vielä naapurin kuistille asetetusta mittarista tärinän olleen vähäistä, ja huoletonna läksimme kotiin.


Kalliokumpare räjäytettiin päivässä päreiksi pohjatöiden tieltä, ja ihmeen monta pärettä kivestä irtosikin. Murikat täyttivät puolen kuoppaa, ja suurimmat louhut olivat hiidenkiviä ja Sisyfoksen kirouksia, mutta sukkelasti nekin katosivat tontilta.


Kommentit

  1. Tontillamme alkaa myös maanrakennustyöt täällä Jyväskylän seudulla parin kuukauden sisään. Ostimme tontin todella mukavalta sijainnilta, mutta maaperää pitää muokata todella paljon. Todella massiivia poria näköjään käytetään, miten ne saadaan edes rahdattua tuonne!

    VastaaPoista
  2. Vaan yllättävän ketterästi maanrakennus käy oikeilta tekijöiltä ja välineillä! Monen työmiehen touhuja katsellessa olen tullut siihen tulokseen, etteivät pikkupojat turhaan leiki kauko-ohjatuilla autoilla - ainakin räjäytystyömaalla ja betonivalussa hommat hoituivat joystickillä. ;)

    VastaaPoista
  3. Meilläkin naapurissa tehtiin räjäytyksiä. He rakentavat taloa ja kalliota räjäytettiin. Minäkin välillä mietin tuota Ice Age-elokuvaa, mutta kaikki meni paremmin kuin hyvin. https://www.icoy.fi/asiantuntijapalvelut/atex-rajahdyssuojaus

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Huolia ja huojennusta 17.-24.4.2019

Kun seinät nousevat ja Mammutti kaatuu

Hälytysvalot päällä - 22.5.2019