Tupatarkastukset

Niin koitti Suuri Katselmuspäivä.

Aamun avasi lvi-katselmus, johon itse en ehtinyt toimitellessani tenavia koulutielle. Kuuleman mukaan kaupungin lvi-insinööri oli keskittynyt ilmanvaihdon ja käyttöveden toimintaan ja oli toki varmistanut kaikkien vaadittujen ukaasien täyttymisen - että astianpesukoneen alla on vuotokaukalo, kauko-ohjattava hana käy, kukkuu ja sulkeutuu ja pääviemärissä on huoltoluukku - mutta oli myös paikka paikoin viivähtänyt sisustusratkaisujen äärellä ja ihaillut esmes pesuhuoneen seinälaattaa. 

Jo pitkään isännän toimet työmaalla ovat tähdänneet talon käyttökuntoon saattamiseen, eli siihen, että talotekniikka toimii ja asunto on turvallinen niiltä osin, joihin me voimme vaikuttaa - putki- ja sähkötyöt kuuluvat toki ammattilaisille ja he vastaavat niistä. 

Rakennuksessa on käyttöön otettaessa oltava muiden muassa osoitenumero, postilaatikko ja jäteastia, kattoturvatuotteet, hätäpoistumistiet, palovaroittimet, wc ja ruoanlaitto- sekä peseytymismahdollisuus. Kulkureittien on oltava turvalliset ja mahdolliset putoamisvaarat on ehkäistävä, eli portaissa ja parvekkeilla pitää olla kaiteet. Jos kaidepuut ovat vaakasuuntaiset (kuten meidän parvekkeella), on kiipeäminen niissä estettävä joko peittämällä ne kokonaan tai kattamalla verkolla, jonka silmäkoko on korkeintaan 10 mm. 

Katselmusaamuna saapuivat portaiden lasikaiteet, ja viime töikseen ennen käyttöönottotarkastusta isäntä kiinnitti toisen laseista vesivanerin viereen, jotta rapuissa olisi turvallista kulkea. 

Sitten odotimme, ja jännitimme. Muuttuuko raksa nyt kodiksi? Onko asunto nyt kyllin hyvä ja turvallinen? Puuttuuko jotain olennaista? Saako täällä nyt asua? Kun on vuoden puskenut pässinä ettäpäi, niska jäykkänä ja sivuille vilkuilematta, on vaikea uskoa, että nyt oltaisiin tässä: melkein maalissa, viittä vaille valmiina. 

Tarkastusinsinööri saapasteli sisään ja juttelimme kotvan päivänpolttavista aiheista, kuten koronamaskin käytöstä ja silmälasien huurtumisesta. Sitten pasteerasimme vähän tuvassa ja pesuhuoneessa, yläkerrassa ja parvekkeella katselemassa kaideverkkoa ja muita rakenneratkaisuja, ja kokenut tarkastusinsinööri näki jo päältä olennaisten klausuulien täyttyvän. Katselmuksen lupsakka tunnelma ja sujuvuus oli osaltaan myös vastaavan mestarimme ansiota, sillä hän on tehnyt hyvän pohjatyön ja yhteistyötä ennenkin tarkastusinsinöörin kanssa, joten molemminpuolinen luotto on ilmeisen kunnossa. 

Tarkastusinsinööri pyysi vielä sähköpöytäkirjan Lupapisteeseen ja totesi sitten, että onhan tämä melko valmis, pientä fiksailua siellä täällä, kiitos ja näkemiin. 

Ja yhtäkkiä meillä on muuttolupa! 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö

Tahmelan kalteva torni