Painii Savolaisen Kanssa & muuta moniajoa

Viime aikoina pienimuotoinen rakennustoimintamme on tähdännyt lähinnä putki- ja sähkötöiden edistämiseen. Niiden vuoksi on vähän kokoiltu keittiötä, sahailtu ja öljytty laminaatti- ja massiivipuutyötasoja, vedelty ledinauhaa, laatoitettu ja saumattu välitilaa, paneloitu kattoa ja kurvailtu kaasupäänä kahakäteen pitkin Pirkanmaata ostelemassa sitä sun tätä tuiki tärkeää. 

Kaman etsintä, keräily ja kuljettelu vie ällistyttävän paljon tehokasta työaikaa. Eräänä iltana mummu vei lapset elokuviin, ja mitä tekevät valtoimilleen päässeet vanhemmat?! 

Nahistuvat kasaan ajellessaan etsimässä työtasoja ja lavuaareja ja hanoja ja allaskaappeja ja sahanteriä ja paneelia ja postilaatikoita ja jyrsijäverkkoa ja elämän tarkoitusta. Lopulta kaikki muu jälkimmäistä lukuunottamatta löytyikin - se luiskahti varmaan jonnekin keskikonsolin ja etupenkin väliin pauttiarallaa Pirkkalan takamailla. Ehkä lapset poimivat sen palattuaan kumimatolta rikkinäisen tikkarin ja nuhjuisen Ankkarin alta. 

Isännän kokoillessa keittiökaappien runkoja, sahaillessa työtasoja ja istuttaessa niihin liettä ja muita tarvekaluja minäkin pääsin vähän auttelemaan: aukomaan tärkeänä pahveja, naputtelemaan puutappeja ja kierittelemään ruuveja. 

Yhden illan isäntä löi painia liesituulettimen kanssa, joka on merkiltään Savo ja kulmastaan jo lähtöjään kiero kuin paikallinen sutkaus. Olisimme toki voineet vaihtaa kuljetuksessa vaurioituneen vempeleen, mutta ajan- ja vaivanhukka ei olisi ollut sen arvoista, etenkin kun haitta oli pelkästään esteettinen. Niinpä isäntä paukutti kieron savolaisen suoraksi parilla klapilla ja vasaralla, eikä lyönyt edes peukaloonsa. 

Minä sen sijaan imuroin ruuvimeisselin, ja vietin hyvän tovin käsi kyynärpäätä myöten pölypussissa, kunnes isäntä ohimennessään poimii meisselin pölyputken suulta. 

Nurkka ja huumori eivät olleet ainoat kierot tuossa savolaisessa taidonnäytteessä: myös sen kiinnitystapa oli vino kuin koiranleuka, jonka haukuntaa sitten kuuntelinkin kauan ja hartaasti (käsi pölypussissa), ennen kuin vehje oli taputeltu paikoilleen sähkökytkentää odottamaan. 

- It is there and not in any daughter-in-laws ass, tulkkasi kielimies suomalaisen raksasanonnan ja siirtyi seuraavalle työmaalle: laatoittamaan kodinhoitohuoneen välitilaa. 

Sillä välin minä öljysin muotoon sahattuja massiivikoivutasoja ja tunsin jälleen tulevani kotiin. Entisen elämämme lattioina päilyivät eloisat koivuparketit, ja tuota loimua olen siitä saakka ikävöinyt. Ja nyt saan sitä kummankin vessan pöytätasoksi! 

Parafiiniöljykäsittely kohosti vaisusta koivupinnasta esiin läikkeen, joka tuo luonnetta ja leikkiä vessoihin ja sointuu ihanasti yhteen lehtiboordin kanssa. 

Alakerran vessaan ostimme modernin pilkkumin eli maljalavuaarin, jota täydentää kaareva pesuallashana. Yhdessä ne luovat vierasvessan solisevaan sydämeen sopusointua ja harmoniaa kuin hopeinen ja valkoinen jin&jang. Hotelli Helpotus on niin kaunis ja elegantti, että muuttaisin sinne varmaan ensitöikseni asumaan, ellei poistoilmalämpöpumppu hyrräisi siellä hiljaa ja kehräisi lämpöä tupaan. 

Putkarin Poika on jo aloitellut lvi-urakkaa, tulpannut vesipisteitä, kytkenyt hanoja ja poistoilmalämpöpumppua ja asentanut toisen vessanpöntön paikoilleen. 

Ilo on kuulkaas ihan pitelemätön, kun pieni ihminen asioi ensi kertaa omalla posliinipöntöllä pihan perän ja kylmän ämpärin sijaan - puhumattakaan siitä ylitsevuotavaisesta onnentyrskystä, joka täyttää piripinnoilleen sydämen, kun hanoista alkaa virrata kylmää ja kuumaa elämän eliksiiriä!

Enää ei tiskivettä tarvitse köykyyttää sankolla kellarista, lämmitellä kahvinkeittimellä ja lotuuttaa lautasia lattialla vauvanammeessa. Se jos mikä on laatua ja luksusta!

Eipä pulpahtanut ensimmäisenä mieleeni, että pesuhuoneen katto täytyy putkitöiden takia paneloida, mutta eihän sadesuihkuja voi ilmaankaan asentaa. Niinpä tuikaisimme kattopaneelikaupoille, kun isäntä yhytti kakkoslaatuiseksi mittavirheen takia luokiteltua priimaa lämpöhaapapaneelia (15x160 mm) Lauta Oy:stä. Ostimme sitä kylliksi pukuhuoneen ja löylyhuoneen kattoon ja seiniin sekä pesuhuoneen laipioon. 

Voi taivas mikä taivas me pesuhuoneeseen saatiin! Isäntä heitteli paneelit kattoon yhdessä illassa, ja huone lehahti täyteen valon läikettä ja loimua! 

Ja se tuoksu! Lämpökäsitelty haapapaneeli tuoksuu maailman parhaalta kerrostalosaunalta ja perjantai-illoilta, jolloin lapset napottavat sohvalla murentelemassa sipsejä tahmeissa pikku sormissaan ja katselevat Myyrää, ja elämä on vilpitöntä, huoletonta ja humaania kuin lastenohjelman tunnusmusiikki. 

Muuttomylly on yskähdellen käynnistynyt, eikä laatikkokissamme tahtonut uskoa silmiään, kun pakkasin ensimmäisen irtaimiston Hänen Karva-arvoisuutensa majalaatikkoon! Jok'ikinen lååda täytyy nyt tarkistella ja koekököttää, oli se sitten tyhjä eli täysi, joten edessä ovat työn- kissan ja kamantäyteiset ajat. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tahmelan kalteva torni

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö