Suut makeiks



Hirsimiehet naputtelivat julkisivun otsalaudat ja katon harvalaudoituksen paikoilleen 17.9., ja sen jälkeen rakennustelineet purettiin pois. Ikkunoita asenneltiin pikku hiljaa, ja ne kirkastivat hetkessä talon katseen - aivan kuin se olisi avannut ystävälliset silmänsä Pispalanharjulle ja tähyillyt levollisena uutta kotiseutuaan: tässä minä nyt olen, ja tähän minä jään.


- Ihan nätithän noista ikkunanpielistä tuli, kehuin hirsimiesten pomolle, joka oli aiemmin harmitellut uudenlaista smyygilaudan kiinnitystapaa, sillä se jätti laudan ulkopintaan näkyvän viillon.

- En tykkää. Minusta sitä ei ole ajateltu loppuun. Pitäisi olla siistimpi tapa, hän totesi heltymättömänä ja paljasti ammattiylpeyden, joka takaa erinomaisen työn laadun.


Keskeneräistä työtä ei sovi arvostella, mutta urakan ensimmäisen rupeaman, neljän viikon, kolmasti vaihtuneen miehityksen ja kahden eri pomon perusteella emme voi kuin kiittää ja kehua virolaisia hirsimiehiä. He ovat kovia painamaan duunia ja puuta paikoilleen: yksi miehitys tekee kahden viikon ajan täyttä päivää olipa arki, pyhä tai lauantai, ja lähtee sitten viikoksi kotopuoleen lepäämään. Remmiin astuu uusi sakki, joka on varustettu yhtä korkealla työmoraalilla, tekee kerralla hyvää jälkeä - ja jos jokin menee vikaan, se korjataan. Ainakin pomot puhuvat suomea hyvin ja ymmärtävät vielä paremmin, ja kielimuurin yli voi aina harpata englannilla.


Taioin taukotiloihin mikron, kahvinkeittimen ja vähän astioita, ja leivontapäivinä vein työmiesten kahvipöytään pullaa, pannukakkua tai omenakakkua. Makoisa pala masussa on rattoisampi tehdä työtä- eli kotia meille; taloa, joka seisoo sijoillaan ainakin sata vuotta.


Ikkuna-asennusten jälkeen alettiin jo valmistella lattiavalua kellariin ja ensimmäiseen kerrokseen. Harrastuksiini kuuluu kahvinjuonti ja imurointi, ja jotta minäkin pääsisin toteuttamaan itseäni, ostimme työmaalle Kärcherin märkäkuivaimurin.


Kivijalan päälle on pölissyt puuntyöstöhommissa sahanpurua, joka on ennen putkiasennuksia, eristystä ja lattiavalua imuroitava huolella pois, ettei betonilaatan alle jää mitään orgaanista.


Huomiomiehet vetelivät putkia ontelolaataston päälle ja viheltelivät styroxit sylissä, kun me kurvailimme Kärkkärillä kivijalan joka niemen, nurkan ja notkelman putipuhtaaksi. Ja me totisesti harjasimme, hinkkasimme ja huristelimme jok'ikisen tikun välipohjan päältä pois. Kun kerran on hometaloon haksahtanut, niin ei ikinä, ikinä enää! jätä kylmän ja lämpimän tilan yhtymäkohtaan mitään orgaanista.


Vasta sitten välipohjan voi eristää, raudoittaa ja valmistella valukuntoon. Vironmiehet läksivät muille työmaille lattiavalun, katon ja talotekniikan asennuksen ajaksi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tahmelan kalteva torni

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö