Täydellinen Sauna

Löylyhuoneen paneloinnin jälkeen isäntä pääsikin jo lauteille - tai rakentamaan niitä. Hän on jo kauan hahmotellut lauteiden mallia, mutta vasta kun seinä- ja kattopanelointi oli paikoillaan, kirkastui näkemys ja kaikki turha karsiutui pois. Alun massiivinen laudetyyli vaihtui keveämmäksi ja ilmavammaksi, japanilaismalliseksi visioksi.  

Entisessä elämässä isäntä askarteli meille maailman parhaan kerrostalosaunan, jossa oli lasiseinä ja ikkuna löylyhuoneessa, seinät lämpökäsiteltyä tervaleppää ja lauteet lämpökäsiteltyä haapaa, lauteiden kulmissa puupunosta, ja kaiken kruununa iki-ihana Iki-kiuas. 

Samaa halusimme nytkin; miksi vaihtaa pois parhaasta? Niinpä emme uudistuneet lainkaan, vaan asennutimme pesu- ja löylyhuoneen väliin lasiseinän, hankimme lauteisiin lämpökuivattua haapaa ja nurkkaan taas kiukaista kiukaimman, lempeälöylyisen, täydellisen Iki-kiukaan. 

Yhtenä pyhänä isäntä sitten rakensi U-mallisen ylälauteen, ja jylhässä talossa se asettuu vavauttavan ylös, kyynärän korkeammalle kuin tavallisesti. 

Samana iltana hän käsitteli löylyhuoneen liuskekivilattian Lantanialla, luonnonkiven suoja-aineella, jonka Kivitorin palvelualtis myyjä meille korkeimman omakätisesti ohimennessään toimitti. Suoja-aine antaa viime silauksen täydelliselle liuskekivilattialle ja sytyttää katinkultahippuni ehtymättömään hehkuun. 

Maanantaina meille tuli kiire. Sähkömies oli käynyt kytkemässä kiukaan jo perjantaina, joten ensimmäiset löylyt häämöttivät vain parin tunnin urakan päässä.

Isäntä latoi 160 kiloa kiviä kiukaaseen ja minä voitelin sillä välin parafiiniöljyllä seiniä ja lauteita kuin kullankeltaista pullapitkoa. 

Vilukissa kissamme päivysti toivorikkain mielin vieressä ja odotti kärsivällisesti saunan lämpenemistä. 

Sitten mekään emme enää malttaneet odottaa, vaan napsautimme kiukaan päälle. Alumiini- ja muovijakkarat toimittivat alalauteiden virkaa, kun kipusimme rasvatuille lauteille ensimmäisiin löylyihin. Ja millaisiin! 

Olemme seitsemän vuoden aikana ehtineet jo unohtaa, kuinka pitkät, kosteat ja leppeät löylyt sähköinenkin Iki-kiuas luo. Löyly ei ole lyhyt, kipakka piiskanisku *zif*, joka sivaltaa katonrajassa kyyryyn ja ajaa lapset lattialle, vaan viipylevä, lauha ja henkevä huokaus kuin hyväilevä syleily.

Tässä se nyt on: Täydellinen Sauna. Vuosikausia isäntä on sitä visioinut, siirtänyt vähän seinää ja muokannut suunnitelmaa, valinnut materiaalit huolella ja rakentanut pieteetillä kuin Iisakki kirkkoaan - ja sellainen sauna hänelle lopulta onkin. Ja kyllä kannatti! Mitään emme muuttaisi - tai no, alalauteet olisi kiva vielä saada, ettei kaltaiseni pehmopään tarttis korkealla ritsillä peljätä. 

Lasiseinä ja huonekorkeus luovat tilantuntua saunaan, eikä lauteilla ole ahdasta viisistäänkään. Led-valojen leikki luo pesuhuoneen tehosteseinään syvyyttä, eikä löylyhuoneen puolella ole valoja lainkaan vaan valon määrää säädellään pesuhuoneen katkaisimista. Luonnonvaloakin lankeaa ikkunasta suihkuverhon takaa. 

Kippistimme mehujäillä ensimmäiset löylyt ja annoimme viimeisen saunavuoron kärsivälliselle kissallemme. Hän suoritti velvollisuuttaan hartaana & tunnollisesti yömyöhään, ensin alempana alumiinijakkaralla ja puolilta öin ylälauteella, ja totesi huoneen Hyväksi. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö

Tahmelan kalteva torni