Heleä hotelli helpotus


Löysimme jo maaliskuussa Vehoniemen Laattamyymälästä 15x15 lattialaatat ja luonteikkaan lehtimosaiikin, jonka ympärille oli somaa suunnitella vessan ja kodinhoitohuoneen laatoitusta.


Nyt haimme samasta puodista puuttuvat palaset - eli 20x60 cm valkeat seinälaatat - lattialaatan ja boordin väliin, ja niin alkoi isäntä laatoittaa.


Lattiaa hän on laatoittanut ennenkin, ja sehän on periaatteessa helppoa kuin hiekkakakun teko ihan jo yksinkertaisista, horisontaalisista painovoimasyistä. Jos laastin paksuus on parahultaista ja kura kammattu oikein auki, kiinnittyy laatta tonninvarmasti siihen. Niin nytkin.


Koska emme halunneet lattiaan perinteistä ristikkoa, mursi isäntä 1:1 ruudukon 1:3 kohdistuksella, ja aikansa askarreltua lattia oli valmis ja nätti kuin nuoren kävyn pinta.


Seinälaatoitus onkin sitten eri juttu, sillä se samainen painovoima vetää vertikaalisesti kaakeleita alaspäin. Vaan kätevä isäntä ottikin internetin näppärään käteensä ja tutustui sen tarjoamaan opetusmateriaaliin, harjoitteli seinälaatoitusta parin kaakelin verran ja avot!


Siinäpä meillä on valmis ja noheva laattamies, joka poraa reiät putkenpäille vaikka kolmeen laattaan samaan aikaan!Hitaasti, mutta hartaasti hän laatoitti seinää, ja laastin sekoittaminen ja nurkkapalojen leikkaaminen vei vähintään yhtä kauan kuin varsinainen kaakelointi. Jämälaasti pääsi kodinhoitohuoneen lattiaan, joka eteni varkain vessan seinälaatoituksen siivellä, ja kun vessa oli laatoitettu loppuun, oli kodinhoitohuoneen lattiasta laatoittamatta enää kolmannes.


Voi elämän kevät ja kujerrus, kuinka kaunis vessasta tuli! Huonetta kiertää katseenkorkeudella lehtiboordi kuin koru etäisestä metsästä, ja jokaisen päärlyn sisällä kuultaa luonnon heleä ihme: lehtiruoto, helmiäinen tai kaarnan karhea pinta.


Seinien sivelyni laajenee hirren ja takan pinnalta jälleen uuteen suuntaan: seinälaattaan ja kaakeliin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö

Tahmelan kalteva torni