Joka kuuseen kurkottaa, se taloa rakentaa


Isäntä viimeisteli aputiloja vesieristyskuntoon hartaana kuin majava kekoaan, ja aherrettuaan eräänä lauantaina raksalla kellon ympäri hän lähetti minulle illankähmässä haltioituneen viestin: Suomalaisen miehen on vaikea keksiä parempia hetkiä kuin ne, jolloin se rakentaa omaa saunaa.


Aputilojen valmistumisen jälkeen hän oli intoutunut levyttämään myös löylyhuoneen, vaikka sen seiniä ei varsinaisesti vesieristetäkään. Löylyhuoneen kaikki kolme seinää ovat erilaisia - on pysyvää, painuvaa ja liukusaumaista rakennetta - ja pesu- ja löylyhuoneen rajalla hirsiseinän eristelevy vaihtuu Tulpasta Sauna-Satuun. Kotvan hän sai pohtia ja pureskella pulmapähkinöitä ennen kuin keksi tavan, jolla seinistä saa yhtenäiset ja koolauksesta tasaisen. 



Isäntä sai tekosistaan tunnustusta myös HS-Laatan valumiehiltä, jotka tulivat valamaan yläkerran kodinhoitohuoneen lattian ja vesieristämään vessan, kodinhoito- ja pukuhuoneen, kylpparin ja saunan. 


- On kyllä jumalauta hyvännäköinen lattialämmitys, tokaisi toinen valumies, ja he ovat työnsä puolesta nähneet jos jonkinmoisia vetoja ja kötöstyksiä. 


Harmi, kun se on nyt valettu piiloon. Ja millä tavalla! Isäntä mittaili valua ja vesieristystä ja totesi, ettei muuttaisi mitään. Se on paljon sanottu. 



Mammuttihirren konkurssin jälkeen rakentamisen vetovastuu on meillä, ja ammattilaisten tekemiin töihin tulee tuplavarmistus, kun ne valvoo sekä vastaava mestari että isäntä itse. 

- Niin hanurista kuin Mammutin konkka onkin, niin nyt minä joudun tekemään kaiken itse ja saan tasan tarkkaan sellaiset rakenteet kuin haluan. Ei tartte jälkikäteen harmitella, että olisi tuokin pitänyt tehdä toisin. 



Olemme ristiretkeilleet harvakseltaan laattakaupoissa ja etsineet itseämme, toisiamme ja peilailleet sielujemme makunystyröitä vuoroin kivestä, keramiikasta ja mosaiikista. Tampereelle putkahtaneille Asta-messuillekin läksimme ties mitä mielessä (alla unelmat sovitettuna Hannamari Matikaisen tauluun).


 

Mieleistä pintaa löytyikin: RTV:lta mosaiikkia, laattaa ja tapettia, ja Colorian kojulta öljyvahaa.  




Konkreettisimman loikan kohti uutta kotia otimme, kun höynähdimme varaamaan kodinkoneet uuteen keittiöön: AEG:n kaksi mustaa jääkaappipakastinta, kiertoilmauunin, keittotason sekä integroitavan astianpesukoneen. 



Kylmälaitteiden harjattu musta väri luo suuntaviivaa ja kontrastia keittiösuunnitelmaan, ja minun mielessäni välkkyvät valkeat, eleettömät kaapinovet, mustina kimaltavat työtasot ja välitilassa raikasta saniaisenvihreää. Jospa jo tänä vuonna pääsisin kokkaamaan unelmieni keittiöön! 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tahmelan kalteva torni

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö