Sitä saa mitä tekee


Isäntä on ottanut viime kuukausina raksalomaa leipätyöstään viikon silloin, toisen tällöin. Motoksemme on muotoutunut sitä saa mitä tekee, sillä työmaalla tapahtuu tasan se, mitä me panemme tapahtumaan. Odottamaton loikka valmistalopaketin rakennuttajasta puolipitkän talon rakentajaksi on sujunut ihmeen luontevasti, sillä isäntä on tekijämies, joka pohtii ensin mitä tekee, ja sitten tekee, ja sillä siisti ja hyvä.


Nyt tammikuun raksaviikolla huomasin ensi kertaa isännän turhautuvan - ei niinkään tekemisen määrään, joka on kerta kaikkiaan tolkuton, vaan - ajanpuutteeseen. Ihailen isännän kartanlukutaitoja; hän on koko ajan kärryllä siitä, mitä voi, kannattaa ja pitää tehdä seuraavaksi, ja kaiken päälle vielä osaakin tehdä sen! Mutta koko ajan takavasemmalta tupsahtelee eteen työvaiheita, joita ensikertalainen ei ole osannut ennakoida tehtäväksi juuri nyt. Ne syövät päiviä pois suunnitellusta työstä ja kylmäävät.


Esimerkiksi tällä raksaviikolla isäntä on valmistellut vessaa, kodinhoitohuonetta ja kylpytiloja vesieristystä ja laatoitusta varten, jotta saisimme poistoilmalämpöpumpun paikoilleen ja pöhöttämään. Mutta rakennusvaiheeseen päästäkseen täytyy ensin viettää puoli päivää rautakaupassa valikoimassa vaneria, ruuveja, saunaeristeitä ja ties mitä pölypusseja, sillä kukaan ei niitä puolestamme enää työmaalle toimita.


Ja juuri kun pääsisi työn makuun ja lyömään levyä seinään, tulee kattoturvatuotteiden asentaja - mikä toki on hieno ja sovittu juttu - ja kodinhoitohuoneen levytyksen sijaan täytyykin alkaa asennella kulmalautoja julkisivulle, jotta rännit voidaan kiinnittää niiden läpi hirteen.


Urakka siis etenee kahakäteen tuikaillen kuin jänis ajovaloissa. Suunta on selvä - eteenpäin! - mutta siksakkia ja säntäilyä ei vain voi välttää.


Shoppailusta ja kulmalautojen sahailusta huolimatta moni työvaihe on tälläkin viikolla edistynyt. Isäntä levytti yhdessä nuoruudenkaverinsa kanssa vessan, pukuhuoneen ja rappukäytävän seiniä ja siirsi lattiakipsilevyt yläkertaan, ja viimeisteli rappuset ja kodinhoitohuoneen kipsiseinän ja koteloinnin.


Hän rakensi saunan ja kylpyhuoneen välisen lasiseinän tukirakenteet, asensi kylpyhuoneeseen upotettujen suihkujen koteloinnin, aloitti saunan koolaukset ja roilosi kiukaan sähkojohdon pesuhuoneen puolelta saunaan.


Sadex aloitti kattoturvatuotteiden ja sadevesijärjestelmien asentamisen ja putkimies veteli vesiputkia ja asensi kylpyhuoneeseen kaksi (2!) suihkusekoittajaa.


Rakentaminen sujuu siis hyvässä lykyssä ja laitamyötäisessä - ja syystäkin, sillä ulkopuolisia urakoijia ei meidän asuntoomme ole enää tulossa. Mammuttihirsi jäi meille pystyyn useita kymppitonneja, joten meillä ei ole enää varaa palkata työmiehiä sisätöihin, vaan isäntä tekee kaiken sallitun itse. Sähkö-, putki- ja vesieristystyöt hoitelee toki ammattilainen, mutta siellä missä saha soi ja vasara paukkaa, on soittajana eräs etevä isäntä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tahmelan kalteva torni

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö