Olympialaji aluillaan


Talotehtaan oli tarkoitus rakentaa meidän asuntomme levyvalmiiksi ja myytävä puoli muuttovalmiiksi, mutta Mammutin kaatuessa koko urakka jäätyi; sähkötyöt, yläkerran lattialämmitys ja seinälevytys jäivät puolitiehen kuin entisen rengin henkselit. Meidän on nyt ny'ittavä ne ylös, eli tehtävä loput itse tai teetätettävä - ja hometalon purkuvaiheen ja maanrakennuksen yllätyskulujen tähden budjettimme paisui jo alussa niin paksuksi, että uurastamme itse kaiken minkä pystymme. Eli isäntä uurastaa, tai tässä tapauksessa urittaa. Hän on nyt alkanut nakertaa pohjatöitä yläkerran lattialämmitykselle piirustusten ja putkimiehen ohjeen mukaan.


Kaksi yleistä tapaa asentaa lattialämmitys kipsilevyn päälle roilotus ja soirotus. Edellisessä tavassa kaksinkertaisen kipsilevyn ylempään kerrokseen ajetaan urat lattialämmitysputkistolle, joka sitten tilkitään rakoihin, tasoitetaan esim. saneerauslaastilla tai kipsivalulla, ja lopuksi päällystetään vielä yhdellä kipsilevykerroksella. Jälkimmäisessä tavassa kipsilevystä leikataan soirot lattialämmitysputkiston väliin ja raot täytetään ja päällystetään kipsilevyllä kuten edellä.


Arpailimme kauan tapojen välillä ja puntaroimme kumpi olisi parempi - tai edes vähemmän työläs ja tomuinen - kunnes päädyimme roilotukseen siitä yksinkertaisesta syystä, että yläkerran lattiarakenne on tehty sitä silmälläpitäen.


Isäntä löysi nettikaupasta eri näppärän pelin kipsilattian urittamiseen. Tai no, näppärän tai käppänän. Kyllä tämmöisen urakan äärellä alkaa markan jos toisenkin peli yskähdellä, ja ensimmäiset terät kuluivat loppuun jo toisessa huoneessa. Kun aula ja kodinhoitohuone lasketaan mukaan, on yläkerrassa huoneita käytännössä 12, eli kuusi puolellaan. Joka huoneen lattiaan on ajettava 60-70 metriä uraa, joten kokonaismatka nousee liki 800 metriin! Sehän on keskipitkä juoksumatka!


Olo onkin kuin olympialaisissa. Läpitunkeva, sakea kipsipöly leijuu kaikkialla kuin kuiva hiki ja yskittää, kun isäntä tikkaa väsymättä raitaa lattiaan. Työ on tolkuttoman tympeää, tomuista ja pitkäjäykkistä; pelkkä yhden huoneen roilotus vie pauttiarallaa 4-5 tuntia, ja siihen vielä pari päälle kaarteiden sahaamista ja putkien istutusta.


Onneksi homma ei sentään lopu kesken. Jaksaa jaksaa, jatkaa jatkaa!


Kommentit

  1. Hei, tuliko missään vaiheessa mammutin/vastaavan kanssa puheeksi, että yläkertaan olisi toteutettu kipsivalulattiat? Lähinnä siis kiinnostaa, että jos tätä on pohdittu, niin mikä johti kuitenkin nykyiseen palapeliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mammutti on kuulemma aina tehnyt kipsilevylattiat näin. Lisäksi työmaalla oli valmiina kaikki materiaali roilotukseen (paitsi kone) ja koska työvaiheen voi tehdä itse, oli valinta oli lopulta melko helppo.

      Poista
  2. Harmi tilanne että hommat keskeytyi tämän takia. Voin kuvitella turhautumisen määrää! Meillä on viimeisiä sähkötöitä vaille valmis talo mutta monta odotteluvaihetta oli matkan varrella. Hyvä että pääsitte kuitenkin eteenpäin!
    https://www.powersahko.fi/palvelut/sahkoasennukset-ja-sahkotyot

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mottomme on vast'edes: "Sitä saa mitä tekee!" ;)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tahmelan kalteva torni

Puitteiden kirkastusjuhlat

Ikean Voxtorp-keittiö