Kun seinät nousevat ja Mammutti kaatuu


Halloween lankesi yllemme kuin hyytävä kirous ja hirvitys. Paritalomme toimittaja, Mammuttihirsi, hakeutui konkurssiin 31.10.2019.


Paria päivää aiemmin olin luonnostellut uuden luvun Punontaan, kas tällaisen:

"Hirsimiehet tekivät sen taas, ihmeen.


Elo-syyskuun vaihteessa he pystyttivät viikossa paritalon hirsikehikon, ja nyt he uurastivat väsymättä talon sisässä kuin mehiläiset pesässä. Yleensä hirsimiehiä on paikalla kolme, mutta nyt rakennusurakka lähistöllä oli päättynyt ja toinen timpuriporukka riensi ensimmäisen avuksi. Ja sitten alkoi lyyti kirjoittaa ja lauri naulata - eikä ainoastaan yksi Laur, vaan kokonaista kuusi!


Muutamassa päivässä yläkerran avara halli jakautui hulppean kokoisiksi huoneiksi kuin kaksi kotoisaa kennostoa. Kummankin asunnon yläkerrassa on neljä makuuhuonetta, kodinhoitohuone ja aula, joten väliseiniä on yläkerrassa yhteensä 10.


Samaan aikaan hirsimiehet alkoivat rakentaa myös asuntoja erottavaa, järeää väliseinää, jossa kahden erillisen kipsilevy- ja kivivillakerroksen väliin jää ilmarako. Ainoastaan pitkät hirsiseinät jatkuvat huoneistosta toiseen, mutta muuten asuntojen väliset rakenteet ovat erilliset: sekä yläpohjatila että ontelolaatasto vaihtuvat asuntoja erottavan väliseinän kohdalla. Sommittelimme jo suunnittelupöydällä aputilat alakerrassa vastakkain, jotta nekin toimisivat osaltaan äänieristeenä asuntojen välillä.


Kävimme pyörimässä työmaalla kuin pirteät puolukat poimurissa, ilo ikenistä asti loistaen, ja timpurit antoivat meille kohteliaasti tietä. Vaikka hirsimiehet vaihtuvat kahden viikon välein ja kierrossa on aina uudet jampat, ovat kaikki tähän mennessä olleet ahkeria ja aikaasaavia, ammattiylpeitä, pohtivia ja neuvottelevia, ja kaiken päälle vielä ystävällisiäkin.


Heille työmaa on yksi monien joukossa - muuan nuori timpuri kertoi pystyttäneensä jo toistasataa taloa - mutta samalla se on meidän ainutkertainen kotime, jossa heidän kädenjälkensä jää elämään osana Tahmelan maisemaa vuosisadan ajaksi. Ei sellaista kunniaa sovi hutiloiden pilata, etenkin kun Mammuttihirren puu on ensiluokkaista.


Urakkaporukka on talotehtaan alihankkija, ja vaikka Mammutti on tänä vuonna kyntänyt syvällä taloudellisissa vaikeuksissa, on meidän hankkeemme tähän mennessä edennyt - ei ainoastaan mukiinmenevästi, vaan - loistavasti, ja siitä on kiittäminen paitsi Mammuttihirttä, myös timpureita."


Sitten koitti halloween. Hirsimiehet olivat rakentaneet viidessä päivässä yläkerran väliseinät villoja vaille valmiiksi ja koonneet kimpsunsa, kampsunsa, siivonneet ja lähteneet kotiin. Työmaa odotti viemäri- ja sähkövetoja ja yläkerran lattialämmistysputkiston asennusta.


Minä leivoin kekriksi suklaakakkua, matotuulihattuja ja punaista kasvispiirasta, kun tuttava viestitti huhun, jonka mukaan Mammuttihirsi olisi tehnyt konkurssihakemuksen Oulun käräjäoikeuteen. Se ei käynyt järkeemme, kun yritys oli vast'ikään hyväksytty velkasaneeraukseen, mutta isäntä varmisti tiedon oikeusrekisterikeskuksen maksukyvyttömyysrekisteristä. Totta se on: Mammuttihirsi on kaatunut!


Minä nyt eteen? Selvää on, että paritalo rakennetaan (levy)valmiiksi ennen toisen puolen myyntiä. Kätevintä se olisi tehdä Mammuttihirren omien alihankkijoiden kanssa, sillä niillä on sävelet jo pitkälti selvillä ja nuotit hallussa, mutta meidän on pakko mennä budjetti edellä ja kilpailuttaa tarjouksia.


Oma työ- ja säätömäärämme rakennushankkeessa kasvoi juuri mammuttimaisiin mittoihin. Silti tilanteemme on rutkasti parempi nyt kuin puoli vuotta sitten toukokuussa, kun talotehdas hakeutui vapaaehtoiseen, nopeutettuun yrityssaneeraukseen. Silloin olimme maksaneet hirsistä pelkän etumaksun, eikä meillä ollut kädessä mitään, edes pankkitakausta. Nyt tontilla seisoo kahdessa kuussa noussut, jylhä hirsiparitalo - kiitos Mammuttihirren ja virolaisten hirsimiesten!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ikean Voxtorp-keittiö

Oma aurinkovoimala

Tahmelan kalteva torni